Hoe maak je een succes van je startup? Om dat voor elkaar te krijgen, hebben tien bedrijven zich aangemeld voor een speciaal startup programma bij Launchlab, techstart community in de regio Zwolle. Sinds het programma in juni is gestart, zit de sfeer er goed in. Hoogste tijd voor een interview met de ondernemers van één van deelnemende startups: VR-Innovations.
Wie zijn jullie?
Wij zijn Tobias, Robbin, Sander en Kubilay van VR-Innovations. Wij zijn een softwarebedrijf gericht op extended reality, een verzamelnaam voor virtual, mixed en augmented reality. We leveren maatwerk projecten voor de klant.
Wat is jullie droom? Waar sta je over 5 jaar?
Het is onze droom om virtual reality zo te maken dat het niet te onderscheiden is van de echte wereld. Dit willen we doen door een game studio te worden en interactieve simulaties maken. Wij gaan ons richten op de serious games. Dat is een interactieve reality omgeving waarin je situaties nabootst in de vorm van een game.
Het is de bedoeling om de gebruiker een ervaring te geven die anders veel duurder of moeilijker is om in het echt te ervaren. Denk bijvoorbeeld aan dat je vanuit je luie stoel kan ervaren hoe het is om docent te zijn. Er zijn veel mogelijkheden. Je kan het ook gebruiken om mensen over angsten heen te laten komen. Gevaarlijke situaties simuleren. Dat is het leuke eraan. Je kan een echte situatie simuleren maar wel met een bril op. In een veilige omgeving.
Waarom doen jullie mee aan het Accelerator programma?
Naast de stap die we willen zetten met serious games. Willen we ook onze organisatie professionaliseren. En wij denken dat het accelerator ons daarin helpen. Dat kan in verschillende manieren: het geeft een stok achter de deur, helpt ons naar een doel toe te werken, krijgen nieuwe kennis en krijgen feedback op onze plannen. En het is leuk om dit samen met andere startups te doen.
Waar willen jullie staan na het Accelerator Programma?
We hebben een aantal grote projecten die er aan komen en daar willen we voor klaar zijn. Voor deze opdrachten moet onze organisatie naar een hoger niveau. We willen ons, zoals gezegd, alleen nog gaan richten op serious games. Dat is een keuze die we mede door inzichten tijdens de accelerator hebben gemaakt. Dat betekent dat we opnieuw gaan positioneren met een nieuwe naam en huisstijl en dat willen we na het programma klaar hebben. We hebben deze keuze gemaakt om ons te onderscheiden, anders blijf je een kleine startup.
Wat is op dit moment jullie grootste uitdaging?
Het bedrijf kunnen schalen. Er komen een aantal grote projecten. We willen nu het bedrijf klaarmaken om op te schalen. We willen onze basis goed neerzetten dat het nu past maar ook nog over 10 jaar. We hebben zelf hier ideeën over. Maar het is altijd goed om meningen en ideeën te krijgen van mensen die daar ervaringen hebben. En natuurlijk ook met andere startups die voor dezelfde vraagstukken staan.
Wat is jullie grootste leermoment als ondernemer?
Ons meer buiten onze comfort zone begeven. Het is makkelijk om stil te blijven staan als ontwikkelen als bedrijf en ook als persoon. Het is voor ons ook een mindset. We zien het ondernemerschap als een mooie ervaring met een mate van verantwoordelijkheid. Als ondernemer moet je zelf dingen ondernemen om succes te hebben. Dat is ook het leuke. We moeten ons op veel vlakken ontwikkelen om zeker die beginfase op te vangen. Je moet breed inzetbaar zijn. Uiteindelijk kan je wel gaan specialiseren maar nu nog niet.
Welke tip heb je voor andere ondernemers? Wat had je graag eerder willen weten?
Realiseer je dat ondernemen keihard werken is. Je denkt er vaak te makkelijk over. In het begin hebben we veel koud gebeld naar klanten. Dan heb je meer tegenslagen dan successen. Probeer de mindset te hebben dat je overal van kan leren. Dan houd je de motivatie. Met zo’n mindset heb je geen tegenslagen, alleen leermomenten.