Steeds meer mensen bezitten digitale valuta zoals de Bitcoin, Ethereum of Ripple. De koersen van deze valuta – ook wel ‘cryptocurrencies’ genoemd – veranderen continu en daarom willen veel mensen willen op de hoogte blijven van actuele informatie.

Dit is precies de reden waarom een nieuw blockchain platform is gelanceerd: op Moonstats kunnen bezoekers actuele koersinformatie volgen en een eigen portfolio met valuta maken.

Zwolse startup blockchain moonstats

Lees hieronder het interview met Jeroen Wijnja, één van de initiatiefnemers achter Moonstats en lid van de Zwolse startup community van Launchlab.

Waarom hebben jullie Moonstats opgericht?

In oktober 2016 hebben we in enkele uurtjes de website Guldenrate.com <link> opgezet. Hierop konden bezoekers eenvoudig de koers bekijken van de Nederlandse cryptocurrency Gulden $NLG.

Omdat veel sites de koers standaard in dollar tonen was er veel vraag naar een website waarop ook de eurokoers te bekijken was. Daarom hebben we destijds een eenvoudige interface bedacht waarbij je in één opslag de koers kon bekijken in Euro, Dollar & Bitcoin kon bekijken. Onder de koersen toonden we een grafiek voor zowel de live als historische koers van de Gulden.

Omdat deze eenvoudige website veel bezoekers trok zijn we in december 2018 begonnen met Moonstats.com. Met precies dezelfde interface, maar dan voor alle populaire cryptocurrencies. Als homepagina tonen we een overzicht met de 100 populairste currencies waarbij de koers automatisch wordt ververst.

Daarnaast hebben in vergelijking met de website uit 2016 enkele handige functionaliteiten toegevoegd. Zo is er bij elke coin pagina een calculator bijgekomen en kun je direct de laatste nieuws updates lezen middels een twitter feed.

Ook is er een ‘favorites’ functie bijgekomen waarbij je op de homepagina een persoonlijk overzicht kan creëren met al jouw favoriete cryptocurrencies. Vanuit de bezoekers is er daarnaast een vraag gekomen om een portfolio functie toe te voegen aan de website. Deze portfolio pagina is begin maart gelanceerd.

Wat maakt Moonstats bijzonder, vergeleken met alternatieven?

Moonstats is eenvoudig in gebruik, biedt alle functies voor een beginnende crypto gebruiker en heeft een gebruiksvriendelijke en snelle interface. De website is vanzelfsprekend geoptimaliseerd voor mobiel, tablet en desktop.

De waardering van onze bezoekers gaat vooral uit naar het feit dat je de koersen en grafieken in euro, dollar en bitcoin kan bekijken. Deze zijn naar wens aan te passen in 15 fiat currencies zoals onder andere de Britse Pond, Zwitserse Frank of de Australische dollar.

De koerseenheden die je als eerst krijgt te zien zijn afhankelijk van de locatie waar je de website bezoekt. Alles wat je aanpast op de site wordt opgeslagen in je browser. Hierdoor richt je Moonstats.com in zoals jij dat wilt.

Ook de favorieten functie en de net gepubliceerde ‘Moonstats Portfolio’ worden al veel gebruikt. Het unieke aan de portfolio is de inlog mogelijkheid met Civic. Civic is een mobiele blockchain toepassing waarbij je controle houdt over je eigen persoonlijke gegevens.

Met de integratie van Civic hoeven wij totaal geen gegevens, ook geen mailadres, op te slaan van de gebruiker. Op deze manier kun je dus inloggen op je portfolio zonder dat wij weten wie je bent.

Dit is handig als je jouw crypto-portfolio anoniem wilt houden, maar het is ook prettig om te weten dat je mailadres niet in verkeerde handen kan vallen.

Er zijn het afgelopen jaar veel soortgelijke alternatieven uit de grond gestampt. We hebben geprobeerd de mankementen uit die websites te halen en de website vooral zo simpel mogelijk te houden. We zien veelal drukke pagina’s, lange laadtijden en geen of een stroeve mogelijkheid om koersen te bekijken in een andere koerseenheid.

Om het simpel en clean te houden denken we regelmatig terug aan de positieve waardering die we kregen voor Guldenrate.com: geen onnodige poespas en alleen tonen waar de bezoeker op zit te wachten. Less is more!

Wat zijn de grootste uitdagingen voor jullie?

De grootste uitdaging voor ons is om uniek te blijven ten opzichte van de concurrentie terwijl we de website ook simpel moeten houden. Daarnaast is het een uitdaging om bezoekers vast te houden. In de afgelopen maanden zijn er veel nieuwe concurrenten bijgekomen en overstappen is zo gedaan. Daarom is het voor ons zaak om veel feedback te vragen aan onze gebruikers en mee te gaan met de recente ontwikkelingen.

De crypto markt beweegt ontzettend snel en het is aan ons om de bezoekers gedurende deze ontwikkelen te geven wat ze verwachten. De favorites en portfolio tools op onze websites zorgen voor steeds meer engagement met de website. Ook via diverse sociale platformen ligt de uitdaging om deze engagement te laten groeien. Moonstats is er niet voor ons, maar voor de gebruikers. Als we dat in ons achterhoofd houden verwacht ik een zonnige toekomst voor Moonstats.

Wat zijn jullie plannen & verwachtingen voor de toekomst?

Het plan is om een groei in bezoekers te realiseren. Allereerst door zoveel mogelijk crypto liefhebbers te laten weten dat we er zijn. Daarnaast door de functionaliteiten te blijven perfectioneren en waar nodig uit te breiden.

Zo is er in ieder geval het plan om dit jaar de Moonstats Portfolio functie verder te gaan ontwikkelen. Eigenlijk liggen er alweer talloze ideeën op de plank waar we mee bezig kunnen.

Eén ding mag je van ons aannemen: we doen ons uiterste best om van Moonstats.com één van de beste koers gerelateerde websites in de branche te maken!