Volgens sommigen gaat blockchain technologie de wereld radicaal veranderen. Maar hoe spelen Nederlandse startups hierop in? Waar zien zij de kansen, wat zijn hun ervaringen en verwachtingen?
In een serie artikelen komen 5 veelbelovende Nederlandse blockchain startups aan het woord. We beginnen deze serie met Frank Oonk, CEO van Getacryp.
Waarom is Getacryp opgericht?
GetAcryp is opgericht om ons blockchain product RADIU te financieren. RADIU verzamelt, monitort en filtert alle radiostations ter wereld. Vervolgens kijkt RADIU continue op welk radiostation het beste nummer voor jou afgespeeld wordt, RADIU schakelt dan automatisch naar dat radiostation. Is het nummer afgelopen, dan doet RADIU datzelfde trucje weer opnieuw.
Zo ontdek je steeds nieuwe muziek die jij leuk vindt (en waarvan je dat nog niet wist) en hoef je nooit meer handmatig van radiozender te switchen. Deze nummers kun je vervolgens met 1 druk op de knop opzoeken in streaming muziek apps als Spotify etc.
Je kunt RADIU beïnvloeden door aan te geven wat je favoriete genres, artiesten en nummers zijn en RADIU leert van jou luistergedrag, wanneer je kiest uit de nummers die RADIU jou voorstelt. Daarnaast geef je RADIU jouw energiebehoefte van dat moment door en RADIU stemt de muziek af op jouw mood.
We hebben RADIU bedacht omdat de muziekwereld snel verandert: artiesten worden steeds meer onafhankelijk en op eigen houtje bekend. Wij bieden iedere artiest een laagdrempelig wereldwijd podium en iedere muziekliefhebber een gratis, reclamevrije, inkomsten wervende luisterervaring.
Klik hier voor een Facebook video over de werking van RADIU.
Wat maakt Getacryp bijzonder?
Er zijn een aantal redenen waarom Getacryp anders is dan alternatieven.
In de eerste plaats onze ‘ICO’ (Initial Coin Offering: een soort crowdfunding project waarbij financiering wordt verkregen in ruil voor aandelen). De meeste ICO’s zijn niets meer dan een belofte aan de markt, waarbij de investeerder moet hopen dat het product er ook daadwerkelijk komt. Wij lanceren éérst een volledig werkend product en doen dan pas de ICO.
Verder is onze token (‘coin’) niet afhankelijk van de waarde van het bedrijf en heeft het daadwerkelijk een ‘maatschappelijke’ waarde. Speculatie op onze coin kan natuurlijk altijd. Echter, hoe meer luisteraars er gebruik maken van RADIU, hoe meer het waard is voor een artiest om deze doelgroep te bereiken en hoe meer de coin waard wordt.
Tenslotte draait GetAcryp volledig autonoom: het financiert zichzelf en is niet afhankelijk van zakelijke klanten. We hebben al bewezen dat het werkt en beschikken over de kennis om het verder te ontwikkelen.
Wat zijn de grootste uitdagingen voor jullie?
Het concept is zó nieuw, dat er juridische vraagstukken ontstaan. Wij brainstormen hierover met veel andere partijen, maar we komen telkens tot de conclusie dat niemand het nog weet en er steeds meer vraagstukken ontstaan.
Daarnaast is het oprichten van een blockchain startup erg lastig als je te maken hebt met de “oude wereld”. Je moet namelijk wel gewoon een bankrekening, kvk inschrijving, algemene voorwaarden laten opstellen, naar de notaris etc etc. De combinatie van een revolutionair concept met een traditionele basis voelt soms wat tegenstrijdig.
Wat zijn jullie plannen en verwachtingen voor de toekomst?
We hebben dit jaar een aantal belangrijke mijlpalen. Vanaf 1 maart 2018 is RADIU te downloaden in de Android Playstore, iOS Appstore en te gebruiken via de website. Op 16 maart hebben we een release party in Almelo gepland.
Vanaf 1 september kan iedere artiest – net als bij Facebook en Google Adwords – zijn muziek uploaden op het platform en deze muziek targetten op een specifieke doelgroep, bijvoorbeeld elke vrouw van 25 tot 35 jaar die in Amsterdam woont en van hip hop houdt. Vervolgens spelen wij bij deze doelgroep de “sponsored songs” af. De artiest betaalt in RADIU coins per seconde en per luisteraar die hij/zij bereikt en hoopt dat de luisteraar hen vervolgens opslaat in Youtube, Deezer, Spotify of andere platforms om vervolgens geld te verdienen met streams of boekingen voor nieuwe optredens.
Daarnaast zijn we van plan het RADIU platform uit te breiden met boekingsmodules voor artiesten, Smart TV apps en apps voor je auto. Ook komt er een uitgebreide statistieken module beschikbaar, die heel gedetailleerd inzage geeft in de hele wereldwijde luistermarkt. Want de traditionele manier om kijk- en luistercijfers te bepalen, is nogal achterhaald.
Qua verwachtingen op de markt denk ik dat de blockchain markt in 2018 een heel stuk volwassener wordt. Zowel qua regulering/wetgeving, technische ontwikkelingen als maatschappelijk besef. Ik verwacht dat we de verschillende stadia in de Gartner Hypecycle in sneltrein vaart gaan doorlopen.
De vergelijking wordt vaak gemaakt met de ’tech bubbel’ rond 2000 en de beginperiode van het internet. Maar er is één belangrijk verschil: de ontwikkelingen gaan nu exponentieel sneller. Ik adviseer daarom advocaten, notarissen om te gaan leren programmeren (bijv. in Solidity), zodat ze ook over 5 jaar contracten kunnen opstellen, maar dan “smart contracts” gebaseerd op blockchain technologie.
Volgende blockchain startup: Faktor
Het tweede deel van deze serie gaat over Faktor, een blockchain startup met een oplossing voor het privacy vraagstuk dat in mei 2018 realiteit wordt.
Ken jij meer goede voorbeelden van Nederlandse blockchain startups? Neem even contact op of geef hieronder je reactie.