voorbeelden Nederlandse blockchain startups Faktor

Volgens sommigen gaat blockchain technologie de wereld radicaal veranderen. Maar hoe spelen Nederlandse startups hierop in? Waar zien zij de kansen, wat zijn hun ervaringen en verwachtingen?

In een serie artikelen komen 5 veelbelovende Nederlandse blockchain startups aan het woord.

We begonnen deze serie met Frank Oonk, CEO van Getacryp, dat is opgericht om blockchain product RADIU – een nieuw muziekplatform – te financieren.

In deze blog post is het de beurt aan Tim Geenen, CEO van Faktor:

Waarom is Faktor opgericht?

Faktor is opgericht om consumenten controle over hun data te geven en betere online ervaringen te creeeren. In mei 2018 gaat de AVG – Europese privacywet – live en die geeft consumenten het recht om hun data in te zien, aan te passen, verwijderen en mee te nemen. Deze mechanismen bestaan zo goed als niet in digitale advertising en dat willen we veranderen.

Wat maakt Faktor bijzonder, vergeleken met alternatieven?

We stellen de consument centraal in de ‘value-exchange’ die online plaatsvindt tussen uitgevers en merken. Niet langer impliciete toestemmingen en derde partijen die ongemerkt data verzamelen, maar werken volgens het blockchain principe: decentraal, trust en privacy by design en de gebruiker heeft de controle.

voorbeelden Nederlandse blockchain startups

Wat zijn de grootste uitdagingen voor jullie?

We proberen een ‘behavioral change’ te bewerkstelligen, dat mensen expliciet de controle over hun data nemen en dat bedrijven die data verzamelen en nodig hebben dat ook aanbieden. Op technisch vlak werd Blockchain helaas een limitatie. We zijn helemaal fan, maar als distributie technologie is het nog niet geschikt om te gebruiken op grote schaal tegen acceptabele kosten. Daarom gebruiken we Blockchain nu vooral als ‘ledger’ om toestemmingen te registreren. Het decentraliseren van persoonlijke data hebben we op een andere slimme manier opgelost.

Wat zijn jullie plannen en verwachtingen voor de toekomst?

In de eerste helft van 2018 zal er vooral veel verwarring zijn over de implementatie van de nieuwe wet, maar in de tweede helft verwachten we dat bedrijven veel praktischer en kansgericht zullen omgaan met de AVG. Het centraal stellen van consumenten heeft namelijk heel veel voordelen: hogere data accuratesse, minder data silo’s en relevantere diensten. Onze eigen ambitie is om overal in Europa onze software te leveren en implementeren.

Volgende Blockchain startup: Coinversable

Het derde deel van deze serie gaat over Coinversable, dat diverse blockchain applicaties heeft gebouwd en betrokken is bij een peer-to-peer energieplatform in Deventer.

Ken jij meer veelbelovende Nederlandse blockchain startups? Neem even contact op of geef hieronder je reactie.