Volgens sommigen gaat blockchain technologie de wereld radicaal veranderen. Maar hoe spelen Nederlandse startups hierop in? Waar zien zij de kansen, wat zijn hun ervaringen en verwachtingen?

In een serie artikelen komen 5 veelbelovende Nederlandse blockchain startups aan het woord.

We begonnen deze serie met Frank Oonk (CEO van Getacryp) en Tim Geenen (CEO van Faktor).

Deze keer is de beurt aan Steven Verkuil, mede-oprichter van Coinversable.

Waarom is Coinversable opgericht?

Coinversable is ontstaan vanuit een aantal initiatieven die liepen binnen innovatiecentrum De Gasfabriek in Deventer. Na een aantal kennis innovatie kringen met het het bedrijfsleven waren er een groot aantal vraagstukken die in basis eigenlijk vroegen om een decentrale betrouwbare manier van samenwerken.

Zo was HanzeNet bijvoorbeeld bezig met het peer to peer verhandelen van energie en zocht De Gasfabriek naar een methode startups aandelen in elkaar te laten hebben zonder notaris bij elke transactie.

voorbeelden nederlandse blockchain startups

Wij zijn toen na een verkenning van bruikbare technologie├źn op blockchain terechtgekomen. Na het realiseren van twee werkende systemen, een voor HanzeNet en een voor de BIC-bank, zijn we ons blockchain platform verder gaan uitbouwen en in de markt gaan zetten. Inmiddels hebben we klanten uit allerlei sectoren die gebruikmaken van onze modulaire blockchain.

Wat maakt Coinversable bijzonder, vergeleken met alternatieven?

Bij Coinversable bouwen we inmiddels anderhalf jaar blockchain applicaties. We hebben een heleboel herbruikbare componenten en slimme contracten in onze Toolbox zitten. Daardoor kunnen we binnen 3 maanden een werkend blockchain prototype – inclusief app voor de klant – realiseren. Alle applicaties die we maken zijn voor onze klanten en hun partners via een online dashboard ook direct praktisch bruikbaar en high performance. Alle transacties worden binnen 5 seconden gevalideerd waardoor realtime applicaties mogelijk zijn.

voorbeelden Nederlandse blockchain startups

Coinversable gaat niet mee in de hype rondom cryptocurrencies en focust op bruikbare blockchain toepassingen voor overheid, onderwijs en bedrijfsleven. Ook faciliteren we adviestrajecten en haalbaarheidsonderzoeken van 2-4 dagdelen om mee te denken of blockchain zin kan hebben voor een bedrijf of in een specifieke casus. Onze aanpak is no-nonsense: wanneer er geen toegevoegde waarde zit in het gebruiken van blockchain technologie, dan helpen we onze klanten graag verder om op een andere manier het vraagstuk in te vullen.

Wat zijn de grootste uitdagingen voor jullie?

We houden van uitdaging! We blijven continu innoveren met onze eigen producten en we blijven bouwen aan onze modulaire blockchain zodat we het beste resultaat voor de klant kunnen neerzetten. Momenteel zijn we bezig om onze sales en marketing te professionaliseren. Hiervoor krijgen we veel tips en ondersteuning vanuit innovatiecentrum De Gasfabriek. Daarnaast zijn we op zoek naar personeel om ons platform, zowel back-end als front-end, verder uit te bouwen.

Het vinden van personeel voor onze startup is best lastig omdat vrijwel elk bedrijf op dit moment zoekt naar goede programmeurs. We hopen de juiste mensen te vinden met de vele leuke technische uitdagingen die we hebben en de grote diversiteit van verschillende sectoren waar onze applicaties van toegevoegde waarde zijn.

Wat zijn jullie plannen en verwachtingen voor de toekomst?

Dit jaar willen we ons blockchain platform verder ontwikkelen en op nog meer plekken ter beschikking stellen aan het bedrijfsleven en overheden. Verder gaan we volop bezig met het professionaliseren en uitrollen van een aantal eigen applicaties. Zo zijn we bijvoorbeeld direct betrokken bij HanzeNet, een startup om peer to peer lokaal opgewekte energie te verhandelen zonder tussenkomst van een energieleverancier.

voorbeelden nederlandse blockchain startups

We merken dat er veel gepraat wordt in ‘blockchain land’, maar er niet veel partijen zijn die ook echt blockchaintoepassingen met toegevoegde waarde voor het bedrijfsleven hebben draaien. Onze kracht ligt in het realiseren van praktisch bruikbare blockchain toepassingen, daar gaan we de komende tijd dan ook echt de focus op leggen.

Volgende blockchain startup: Xurux

Het volgende deel van deze serie gaat over Xurux, dat begon met het bouwen van de postcodeloterij in Ethereum.

Ken jij meer interessante voorbeelden van Nederlandse blockchain startups? Neem even contact op of geef hieronder je reactie.