startup weekend zwolle

ontwerp: Reindert Westrik

Heb je weleens van Startup Weekend gehoord? Tijdens zo’n weekend maken elk jaar duizenden mensen de stap van “wantrepreneur” naar “entrepreneur”: ze ontwikkelen in slechts 54 uur hun eigen Startup. Het concept is ontwikkeld door Techstars en wordt overal ter wereld gebruikt.

Van 10 t/m 12 november 2017 wil ik Startup Weekend Zwolle organiseren. In dit artikel leg ik uit wat Startup Weekend is en waarom ik dit initiatief heb genomen.

[UPDATE: Klik hier voor meer informatie over Startup Weekend Zwolle 2018]

Eerst: wat is Startup Weekend?

Startup Weekend is een programma van het Amerikaanse bedrijf Techstars. Gemiddeld heeft 50% van de deelnemers een achtergrond in design of techniek. De andere helft heeft vaak een zakelijke achtergrond. Startup Weekends worden overal ter wereld (in 135 landen) georganiseerd. Vanwege het internationale karakter is de voertaal tijdens een weekend altijd Engels.

Elk Startup Weekend heeft een vast format. Het weekend begint op vrijdag met open pitches, waar deelnemers hun beste ideeën delen om anderen te inspireren zich bij hun team aan te sluiten. Op zaterdag en zondag gaan de teams aan de slag met klanten, het valideren van concepten, de Lean Startup methode en het bouwen van een ‘Minimum Viable Product‘. Op zondag avond demonstreren de teams hun prototypes en krijgen ze feedback van experts.

Deze video geeft een mooie introductie van Startup Weekend:

Mijn ervaringen met Startup Weekend

In 2013 nam ik ontslag om vervolgens als zelfstandig IT innovatiemanager aan de slag te gaan. De stap naar ondernemerschap was dus al gemaakt. Maar hoewel “uurtje factuurtje” werken voor klanten heel bevredigend kan zijn, was het niet mijn echte droom: ik wil graag een bedrijf bouwen wat zoveel mogelijk impact maakt.

In de periode dat ik voor het eerst met Startup Weekend in aanraking kwam, had ik al een idee over een online startup. Maar het is verschrikkelijk moeilijk om de sprong te wagen. Door mee te doen aan Startup Weekend Utrecht heb ik een flinke boost gekregen en de stap écht gezet. En werkelijk… wat een geweldige ervaring was dat!

Startup Weekend heeft mij geholpen om van startup idee tot actie over te gaan. Tijdens dit weekend hebben we met een team van (grotendeels onbekenden) het eerste prototype van GreenBricks gemaakt en zijn we als winnaars uit de bus gekomen!

startup weekend zwolle

GreenBricks is nu een online platform waarop duurzame installateurs samen aan het verduurzamen van bestaande panden werken. Wat begon als een idee werd tijdens Startup Weekend een eerste prototype en is nu een bedrijf met klanten geworden.

Meedoen als deelnemer is ontzettend leerzaam en geeft veel energie en nieuwe inzichten. Je bent een weekend lang in contact met gemotiveerde gelijkgestemden, doet allerlei nieuwe contacten op en je wordt begeleid door fantastische specialisten, mentors en coaches.

Ook als organisator, mentor of sponsor is het geweldig gaaf om mee te doen. In 2015 en 2016 heb ik als mentor meegedaan. Je begeleidt dan verschillende teams door ze een spiegel voor te houden, ze aan te moedigen en ze te helpen om hun aannames te valideren. Hierbij is “Get out of the building” één van de mantra’s.

Het succes van Startup Weekend is te danken aan het feit dat in de lokale startup communities voortdurend nieuwe vrijwilligers opstaan om Startup Weekend te organiseren. En omdat alleen oud-deelnemers een Startup Weekend morgen organiseren, blijft de oorspronkelijke cultuur en het unieke karakter behouden. Op deze manier heeft Startup Weekend zich als een olievlek over de hele wereld verspreid.

Waarom Startup Weekend Zwolle?

De regio Zwolle heeft de potentie om een echte startup hub te worden: de regio heeft een centrale ligging, is een economische toplocatie met een sterke MKB sector en er is een groot aanbod van onderwijsinstellingen. Daarnaast zijn er verschillende plekken voor startups zoals iLab, Health Innovation Park, Polymer Science Park en Launchlab.

Maar een startup hub heeft ook een actieve community en startup cultuur. Een cultuur die je kunt ervaren bij startup communities in Utrecht en Amsterdam. Deze cultuur is volgens mij ook van toegevoegde waarde voor de regio Zwolle, omdat je daarmee investeert in een ecosysteem waarin startups kunnen groeien tot een grotere onderneming zoals Catawiki.

Met de komst van Startup Weekend Zwolle kan de regio kennismaken met de werk- en denkwijze die zo kenmerkend is voor een startup cultuur. En dat is hard nodig, omdat ik geloof dat startups onmisbaar zijn voor maatschappelijke, sociale en economische vernieuwing.

Wie kan meedoen aan Startup Weekend Zwolle?

Startup Weekend Zwolle wordt een geweldige ervaring voor mensen die uitgedaagd willen worden om hun droom écht waar te maken. Dus wil jij binnen 54 uur een startup ontwikkelen, dan mag je deze ervaring zeker niet missen!

Val jij niet in deze categorie? Geen probleem. Je kunt ook meedoen als sponsor, lid van het project team of als bezoeker tijdens de finale op zondag 12 november!

Wil je meewerken aan Startup Weekend Zwolle?

Na een aankondiging op Linkedin hebben veel mensen enthousiast gereageerd en aangegeven om te helpen, geweldig! We kunnen die hulp zeker gebruiken.

Wil jij ook meewerken aan dit event? Dat kan. We zoeken bijvoorbeeld mensen die:

  • Startup Weekend Zwolle willen promoten
  • Helpen bij het vinden van een geschikte locatie en cateraar
  • Beschikbaar zijn als vrijwilliger in het project team

Daarnaast zou het tof zijn als er organisaties zijn die dit initiatief willen steunen. Stichting Launchlab is in ieder geval enthousiast en heeft zich aangeboden als sponsor. Maar dat kon je wel verwachten 🙂

[Klik hier voor tickets voor voor Startup Weekend Zwolle 2018]

Heb je nog een vraag?

Op deze webpagina vind je alle informatie.

Het programma, de sponsors, de mentors en meer.

En als je nog een vraag hebt, kun je contact opnemen met de organisatie:

Via email, zwolle [apestaartje] startupweekend.org

Of via Whatsapp: +31 6 83 86 96 22