Startup stories: de markt op gaan en voortgang zoeken

Afgelopen jaar organiseerde Launchlab het eerste accelerator programma in Zwolle. Een Accelerator Programma is een intensief begeleidingsprogramma met als doel de slagingskans van een startup te vergroten door inhoudelijke sessies en mentor gesprekken, waarbij onderwerpen als klantonderzoek, testen, business modellen, teamprocessen, pitchtraining, financiën en marktprognoses aan bod komen. De afsluitende demo day was een energievolle dag met sterke pitches van de startup ondernemers.

Maar wie deden er eigenlijk mee? Hoe verliep de reis van deze ondernemers naar dit punt? Hoe heeft het accelerator programma ze geholpen om vooruit te komen? Om deze vragen te proberen te beantwoorden delen we de komende tijd een serie blogs over deze startup helden. Elke keer bespreken we met een deelnemer hoe hij het programma heeft beleefd. Met deze keer: Bram Runhaar, van Bramr. Bramr maakt het mogelijk te bestellen op het terras met je smartphone.

“Je moet wel door blijven gaan. Dat is het belangrijkste van een startup. Er is niemand anders die zich druk over jou maakt. Het maakt niemand iets uit of je flopt of niet, aan het einde van de dag. Met jouw startup ben jij de enige die er vol voor gaat. Je moet altijd voortgang blijven zoeken!”

De grote meerwaarde van meedoen aan een accelerator? Die zit volgens Bram in de ondernemers die je tegenkomt, die geven ongefilterd hun mening. Bram blijkt duidelijk iemand te zijn die het waardeert als iemand stevig een positie inneemt: “Als je dan met iemand praat die zegt ‘je moet het gewoon zo en zo doen.’ dat is de manier! Dan denk ik bij een gedeelte van wat hij zegt ‘daar heb ik een andere mening over, dat doe ik anders. En bij een ander gedeelte denk ik ‘ja, daar zit misschien wel wat in!’”

Zoals veel goede startup ideeën kwam het idee voor Bramr voort uit een eigen ervaring. Bram vertelt: “Ik zat op het terras en wilde een pizzaatje bestellen, maar dat lukte niet omdat de bediening niet kwam. Ik dacht, als ik thuis op de bank een pizza kan bestellen met mijn smartphone, waarom hier dan niet?”. Bij gebrek aan goede bestaande oplossingen besloot Bram het zelf te proberen. Hierbij moest hij van ver komen: “Ik had echt niets, alleen maar een idee: ‘dit kan beter’. Dus ik dacht, ik ga het proberen en kijk wel hoe ver ik kom!”

Bram begon aan zijn avontuur. Hij bracht zijn kosten zo ver mogelijk terug, verkocht zijn communicatiebureau en ging weer bij zijn ouders wonen in Harderwijk. Vervolgens ging hij aan de slag: programmeurs zoeken en horeca mensen spreken.

De pitch van Bram tijdens Demo Day | Hans van Eijsden Photography – www.hansvaneijsden.com

Anderhalf jaar later had Bram een co-founder (Evert-Jan Hamstra), prototypes getest en een paar klanten die al met de eerste versie werkten. En natuurlijk veel leerervaringen. Na al deze leerervaringen wilde Bram doorgroeien, met goede mensen en financiering om dit te betalen. Maar hoe pak je dat aan?

Evert-Jan had Launchlab leren kennen via Startup Weekend Zwolle en hoorde over het accelerator programma. Tijdens het accelerator programma gingen Bram en Evert-Jan aan de slag met hun idee. In verschillende sessies en mentorgesprekken liepen ze opnieuw door de basisstappen. Wat is het product? Wie is de klant? Wat wil die eigenlijk precies? En dat terwijl ze zelf vonden dat Bramr al stappen verder was. “We hadden echt het idee, we hebben eerste pilot, eerste klanten aangesloten, nu moeten we echt gaan schalen, nu echt budget binnen halen.”

“Door de accelerator en alle gesprekken die we hadden werd de markt weer het belangrijkste. Ga in ieder geval verkopen!“

Toch komt het team van Bramr in gesprekken over de financiering tot de conclusie dat de markt op gaan en je product proberen te verkopen het belangrijkst is. Naast bevestiging dat je product een probleem oplost, levert het tegelijkertijd geld op. “We dachten eerst dat we financiering nodig hadden en daarmee het product konden verbeteren. En dat dan weer verkopen. Door de accelerator en alle gesprekken die we hadden werd de markt weer het belangrijkste. Ga in ieder geval verkopen!“

Dus gingen Bram en Evert-Jan weer op zoek naar horeca ondernemers die hun product wilden gaan gebruiken. Als snel leverde dit resultaten op. Bram is er inmiddels van overtuigd dat marktvalidatie niet zomaar een stapje in het begin van het proces is. “Die markt is essentieel. Daar doe je zoveel. Daar bevestig je dat je het goede product hebt, daar moet je het geld verdienen. Als je genoeg omzet heb, dan zijn de rest van de problemen te doen.”

“De markt is essentieel. Daar doe je zoveel! Daar bevestig je dat je het goede product hebt, daar moet je het geld verdienen.”

Bram vertelt dat het af en toe best zwaar kon zijn om met zo’n risicovol project bezig te zijn. Toch heeft hij nooit echt getwijfeld of hij er mee door moest gaan. “Een baan zoeken kan altijd nog. Maar het is nooit zo ver gekomen dat ik het serieus ben gaan overwegen. En dat komt vooral omdat ik kijk naar de markt. Hoe reageren zij? Ben ik bezig met iets dat de markt echt wil? Of ben ik vooral bezig met iets dat ik alleen zelf heel mooi vind.”

“En op het moment dat de markt blijft aangeven dat ze dit willen hebben, maar dat er wat randvoorwaarden zijn die geregeld moeten worden. Dan moet je blijven strijden om die randvoorwaarden in te vullen. Als dat haalbare dingen zijn, dan heb je gewoon potentieel! En dan is het gewoon door blijven gaan en wegen zoeken. Ook al is er geen ideale weg, zolang je het stap voor stap iets verder brengt.

Bram vindt dat het accelerator programma ze heeft gebracht wat ze zochten. Na Bramr’s overtuigende pitch tijdens Demo Day, uiteraard met live demo van het systeem, kwam Bram in contact met een potentiële investeerder en een geïnteresseerde programmeur die de rol van (Chief Technology Officer) wil vervullen. “Het is allemaal nog in een vroeg stadium, maar het ziet er goed uit!”.

Een laatste tip van Bram voor andere ondernemers gaat over de eenzaamheid van het ondernemersbestaan en over doorzettingsvermogen. “Je moet wel door blijven gaan. Dat is het belangrijkste van een startup. Er is niemand anders die zich druk over jou maakt. Het maakt niemand iets uit of je flopt of niet, aan het einde van de dag. Ja, misschien je ouders die zeggen ‘zie je nou wel, je had gewoon voor een baan moeten gaan’. Met die startup ben je de enige die er vol voor gaat. Je moet altijd voortgang blijven zoeken!”

Meer weten over Bramr? Kijk op https://www.bramr.com/