Startups schieten als paddestoelen uit de grond, zo lijkt het. Maar Startups ontstaan niet vanzelf. Ze gedijen in een ecosysteem met het juiste klimaat voor ondernemerschap en innovatie. Zoiets wordt niet van boven opgelegd, maar ontstaat door initiatieven van lokale ondernemers.

Dat betekent dat we niet moeten proberen om Silicon Valley te kopiëren. Dat is gedoemd te mislukken. Want in Silicon Valley wonen en werken mensen die de Startup Community hebben gemaakt tot wat het nu is.

Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de regio Zwolle: een sterke Startup Community bouwen ondernemers met elkaar, met de mensen die hier wonen en werken.

Waarom is een Startup Community belangrijk?

Er zijn twee redenen waarom we een sterke Startup Community belangrijk vinden:

#1 Een Startup Community is goed voor de lokale economie

Een Startup Community zorgt ervoor dat innovatieve MKB bedrijven naar een regio komen en blijven. En dat is belangrijk, want MKB bedrijven zorgen voor zo’n 70% van alle werkgelegenheid.

Zelf heb ik – bij gebrek aan een Startup Community in Zwolle – overwogen om mijn Startup te vestigen in Utrecht of Amsterdam. Dit geldt ongetwijfeld voor meer ondernemers uit de regio.

Maar verhuizen was uiteindelijk niet nodig. Want dankzij het vertrouwen van City Developer-S kreeg ik de mogelijkheid om binnen het kantoorconcept (Hanz) een Startup Community – stichting Launchlab – op te richten.

#2 Een Startup Community versterkt het netwerk

Niets brengt professionals dichter bij elkaar dan een gezamenlijke lancering van een bedrijf. Door de uitwisseling van ideeen, kennis en ervaring te faciliteren versterken we een groeiend netwerken van ambitieuze en talentvolle mensen met oplossingen voor problemen.

Er ontstaat een sterk Startup ecosysteem als mensen hun ego’s thuislaten en met elkaar samenwerken. Een beetje competitie is natuurlijk best gezond, maar teveel strijd maakt een community verdeeld. En dat brengt schade toe aan een regionale economie. Dus als iedereen samenwerkt, zal iedereen ervan profiteren.

Hoe bouw je een Startup Community in Zwolle?

startup community in zwolle

Onze visie voor een Startup Community is gebaseerd op het concept van Brad Feld: de ‘Boulder Thesis’ – een blauwdruk voor het bouwen van een Startup Community. Hij heeft zijn concept beschreven in het boek ‘Startup Communities – Building an Entrepreneurial Ecosystem in Your City‘.

Het concept van Brad Feld bestaat uit vier kenmerken:

  • De Startup Community wordt geleid door ondernemers. Mensen die een bedrijf starten moeten hun tijd en energie ook investeren om anderen te helpen met de lanceren van hun bedrijf.
  • Lange termijn commitment. Het bouwen aan een startup community is (net als ondernemerschap) niet iets voor mensen die tijdelijk ergens voor gaan, totdat ze iets anders tegenkomen wat ze dan leuker vinden. Ik kom nog te vaak praatgroepjes tegen waarbij mensen tijdelijk met dit onderwerp bezig zijn, bijvoorbeeld vanuit hun baan.
  • De Startup Community biedt terugkerende evenementen die interessant zijn voor alle ondernemers. Je kunt daarbij denken aan Hackathons, Startup Weekend en andere evenementen die een Startup Community actief houden.
  • De Statup Community is toegankelijk voor iedereen die zich aan wil sluiten. Hoe groter de community, hoe meer ideeën, talenten en potentieel succes.

In onderstaande video worden deze punten uitgelegd:

Bij Launchlab streven we ernaar om het concept van Brad Feld in praktijk te brengen. Vorig jaar hebben we daarmee belangrijke stappen gezet. Maar we zijn er nog niet: door de beperkte ruimte zijn we genoodzaakt om selectief te zijn in de ondernemers die zich aan willen sluiten.

Daarom dromen we van een grotere, fysieke locatie in de regio Zwolle waar we verder kunnen bouwen aan een levendige Startup Community die maatschappelijke, sociale en economische vernieuwing realiseert.

Wat vind jij van de uitgangspunten voor een Startup Community in Zwolle? Welke ideeën heb je hierbij? Geef hieronder je reactie of neem contact met ons op.