Bij Blockchain denken veel mensen aan zogenaamde “crypto currencies” zoals Ether, Litecoin en de meest bekende: de Bitcoin. Dit zijn digitale valuta die werken met Blockchain technologie. Maar de toegevoegde waarde van Blockchain zit vooral in de functionele waarde van de technologie. En die eigenschappen bieden unieke kansen voor startups. Het is daarom niet voor niets dat het aantal Blockchain startups explosief groeit op dit moment.

Eerst: Hoe werkt een Blockchain?

Bij Blockchain is er geen centrale computer (of derde partij) nodig is. Onderstaande afbeelding laat direct zien hoe een Blockchain bij een geld-transactie werkt:

Kansen van Blockchain

Bron: Financial Times

De informatie over alle transacties wordt verspreid over het hele netwerk van deelnemers. Dit worden ook wel “peer-to-peer” netwerken genoemd. Dit betekent dat er geen derde partij meer nodig is met een speciale autoriteit. De autoriteit zit als het ware al in het netwerk gebakken. Wie dit begrijpt gaat een veelvoud van nieuwe toepassingen en mogelijkheden zien. Alle huidige toepassingen waarbij één enkele autoriteit de waarheidsvinding doet heeft de potentie om door Blockchain vervangen te worden.

Eigenschappen van Blockchain technologie

De eigenschappen van Blockchain technologie bieden kansen voor startups. Je kunt een Blockchain zien als een ‘peer-to-peer netwerk’ met verschillende toepassingen die geschikt zijn voor allerlei sectoren. Rocky Darius noemt dit de 4 belangrijkste eigenschappen van Blockchain technologie:

#1 Extra capaciteit

Een belangrijke eigenschap van Blockchain technologie is de mogelijkheid om de capaciteit van een compleet netwerk te vergroten. Want duizenden computers die samenwerken als één, hebben meer impact dan een aantal gecentraliseerde servers.

Een mooi praktijkvoorbeeld van extra capaciteit is Foldingcoin. Dit project begon bij de Stanford University en resulteerde in een ‘supercomputer’ die een proteïne proces voor medisch onderzoek kan nabootsen. Normaal gesproken zou voor een dergelijke simulatie een supercomputer van tientallen miljoenen euro’s nodig zijn. Maar binnen dit project werden die enorme kosten bespaard, door computers samen te laten werken met behulp van Blockchain technologie.

#2 Betere beveiliging

Blockchains bieden een betere beveiliging, omdat er geen zwakke plekken zijn die het netwerk plat kunnen leggen. Zelfs de uitgebreide veiligheidsmaatregelen in huidige financiële systemen kunnen hier niet aan tippen: ze blijven kwetsbaar voor hacks. Maar bij Bitcoin is dat nog nooit gebeurd.  Natuurlijk is het bij Blockchain mogelijk om individuele toegangscodes te kraken, als ze niet veilig worden bewaard. Maar het netwerk zelf is én blijft volledig veilig.

#3 Kwaliteit van informatie

Het creëren van onveranderlijke grootboeken is één van de belangrijkste eigenschappen van Blockchain technologie. Een gewone, centrale database vraagt vertrouwen in een derde partij om de informatie in de database volledig, actueel en beschikbaar te houden. Maar Blockchains zoals Bitcoin houden de kwaliteit van informatie uit zichzelf op een zeer hoog niveau, omdat alle transacties continu worden bevestigd binnen het netwerk.

#4 Snellere transacties

Het traditionele, internationale bankensysteem werkt vaak erg traag: het kan dagen duren voordat een transactie is afgewikkeld. Dit is de belangrijkste reden waarom financiële instellingen hun systemen willen upgraden. Maar met Blockchain technologie is dat niet nodig: transacties worden bijna per direct verwerkt. Dit bespaart veel tijd en geld voor de hele financiele sector.

Kansen van Blockchain voor Startups

Nu denk je misschien dat Blockchain technologie alleen interessant is voor grote bedrijven, zoals banken. Maar niets is minder waar, want er zijn unieke kansen van Blockchain voor Startups:

  • Hoewel we de toepassing van Blockchain technologie vooral in de financiële wereld zien, is het ook in andere sectoren toe te passen. Denk daarbij aan de communicatie tussen online apparaten, de overdracht van akten en het aangaan van contracten.
  • Startups kunnen apps bouwen voor bestaande digitale gelden zoals bitcoin, maar ook sterke Nederlandse initiatieven zoals Gulden. Er liggen hier veel kansen voor het oprapen, maar je hebt mensen nodig die er verstand van hebben en je willen helpen. Als je niet bekend bent met de nieuwe industrie en technologie, kun je je verdiepen in de mogelijkheden via een community als de Gulden Community.

Blockchain technologie leent zich ook goed voor consumenten toepassingen. Niet voor niets werd deze maand een Blockchain hackathon in Groningen georganiseerd. Uit ervaring weten we dat zo’n Hackathon allerlei baanbrekende toepassingen (en Startups) op kan leveren.

Case: Blockchain in een regionale economie

Het innovatiecentrum “De Gasfabriek” in Deventer is onlangs gestart met de implementatie van Blockchain technologie. Directe aanleiding was de ontwikkeling van een lokaal energieplatform, het HanzeNet. Dit platform stelt lokale energieleveranciers en afnemers in staat om onderling op wijkniveau energie te verhandelen. Het Hanzenet treedt hierbij op als serviceprovider. Het businessmodel zal zo worden ingericht, dat de energiewinsten ten goede komen aan de lokale deelnemers en de doorontwikkeling van de deeleconomie.

kansen van blockchain voor startups

Bron: De Gasfabriek in Deventer

Binnen het HanzeNet gebruiken ze Blockchain technologie om lokale uitwisseling en betaling van energie te registreren. De lokale startup Coinversable heeft ervaring opgedaan met Blockchain toepassingen en werkt aan een lokale implementatie: deelnemers in het HanzeNet betalen elkaar (bij voorkeur) niet in Euro’s maar in ‘tokens’.

Betalingstransacties worden via de Blockchain gerealiseerd. Met de token ‘de Hanze’ worden alle spelers in deze deeleconomie in staat gesteld met elkaar te handelen – niet alleen energie, maar letterlijk alles. Bij de Gas Fabriek geloven ze dat de lokale economie daarmee een flinke boost kan krijgen.

Welke kansen van Blockchain zie jij?

Blockchain technologie biedt dus allerlei mogelijkheden, zowel voor Startups als lokale initiatieven. Maar ik ben vooral benieuwd naar jouw mening en ervaringen: Welke kansen zie jij? Wat vind je realistisch en waarom? Geef hieronder je reactie!

Credits: Mike Seyfang / Flickr