Feestelijke Finale Startup Programma in oude Philipsfabriek Zwolle

Afgelopen vrijdag 2 november was de feestelijk afsluiting van het eerste Startup Accelerator Programma van Launchlab. Zes startups pitchten het eindresultaat van vier intensieve maanden waarin ze aan hun startup hebben gewerkt voor een publiek van relaties en investeerders. “Enorm positieve energie en bijzonder om de betrokkenheid van het publiek te ervaren” aldus een bezoeker. Volgens een van de investeerders: “Ik kom vaker op dit soort events, het niveau van deze pitches was bovengemiddeld hoog”.

Accelerator Programma

Een Accelerator Programma is een intensief begeleidingsprogramma waarin de kans van slagen van startups wordt vergroot. Afgelopen zomer startte Launchlab in samenwerking met verschillende partners het eerste Accelerator Programma van de regio Zwolle. Tijdens het programma werden verschillende inhoudelijke sessies georganiseerd waarbij onderwerpen als klantonderzoek, testen, business modellen, teamprocessen, financiën en marktprognoses aan bod kwamen. Het programma wordt afgesloten met een Demo Day waar de startups hun resultaten pitchen. Hiervoor kregen de pitchers intensieve begeleiding van Communicatie trainer Geert Zomer en werden hierbij gefilmd om de kwaliteit van de pitches te verhogen.

Wat is Demo Day

Een “Demo Day” is een klassieke en internationaal gebruikelijke manier om een startup programma af te sluiten. De naam komt van het demonstreren van de producten en diensten die door de startups ontwikkeld zijn. Tijdens Demo Day pitchen startups voor een publiek van relaties en investeerders niet alleen hun product of dienst maar onderbouwen ook het business model.  Hierbij komen de verschillende aspecten aan bod waar de startups tijdens het programma in begeleid zijn.

Deelnemende startups

Van de 10 geselecteerde startups vielen twee tijdens het programma af. Van de 8 overgebleven startups pitchten 6 teams hun eindresultaat tijdens Demo Day: VR-Innovations, BRAMR, Pop Up Your Talent, Strengths2Connect, Dik.nl en SterkWerk. Daarnaast deden Nuts & Co (Dienstverlening voor energie coöperaties) en Zonnetapijt (flexibele zonnepanelen voor sportterreinen) mee aan het Accelerator Programma.

Deelnemende partners

Launchlab werkt met verschillende partners samen om startups in verschillende fases te begeleiden. Zo verzorgden Deloitte en Rabobank een sessie over financiële modellen en prognoses, organiseert Launchlab samen met het advocatenkantoor Arslan ter Wee regelmatig juridische begeleidingsmomenten voor startups, stelde het innovatieve kantoorpand Hanz ruimte ter beschikking en hielp Kennispoort Regio Zwolle bij de organisatie van Demo Day. Daarnaast leveren verschillende ondernemers en specialisten regelmatig een bijdrage en heeft Launchlab een netwerk van mentors waar startups mee in contact kunnen komen.

Oude Philipsfabriek

De afsluiting van het Accelerator Programma vond plaats in een oude Philips fabriekshal in Zwolle die voor de gelegenheid tot een feestelijke locatie was omgebouwd. Op dit terrein bevinden zich ook Polymer Science Park en de startup incubator GreenPac iLab dat zich richt op het begeleiden van beginnende ondernemingen met kunststof producten en innovaties.

Pionieren met Startups & Changemakers

Startups en innovatieve ondernemers zijn van groot belang voor de economische vitaliteit van Nederland. Launchlab gelooft dat startups en changemakers ingezet kunnen worden voor belangrijke vraagstukken die in een regio spelen. Hierbij valt te denken aan thema’s als circulaire economie, mobiliteitsvraagstukken, energietransitie of sociale vraagstukken. Samen met Gemeente Zwolle en andere partners uit overheid, onderwijs en bedrijfsleven wil Launchlab de komende jaren meer programma’s gaan ontwikkelen waarbij startups & changemakers ingezet worden om een bijdrage te leveren aan deze belangrijke onderwerpen.

 

Meer interesse of vragen?
Voor iedereen die geïnteresseerd is in de programma’s die Launchlab biedt neem contact op met Henk Beijert (Linkedin) of mail: henk [at] launchlab.nl