Hoe maak je een succes van je startup? Om dat voor elkaar te krijgen volgen tien startende bedrijven sinds afgelopen vrijdag een nieuw programma bij Launchlab, techstart community in de regio Zwolle.

De praktijk wijst uit dat veel startups in het eerste jaar mislukken. Om dat te voorkomen is bij Launchlab een zogeheten accelerator-programma van start gegaan. Tien startups uit Zwolle gaan vier maanden lang zo’n programma volgen, waarin ze worden begeleid bij het opstarten van hun onderneming. Denk hierbij aan het onderzoeken of er voldoende markt voor een idee is, of het voorbereiden op een investering. Maar ook is er aandacht voor het binnenhalen van de eerste klanten en het opschalen van de business. “Daarom doen er startups in verschillende fases mee. Dat maakt het interessant, ook voor de ondernemers”, aldus Henk Beijert, oprichter van Launchlab en initiatiefnemer van het programma.

accelerator startups zwolle

Een van de deelnemers is Bram Runhaar van Bramr: “We doen mee aan dit programma, omdat we hiermee onze kans op succes vergroten. We krijgen veel kennis aangereikt en kunnen leren van ervaren ondernemers. Daarnaast is het ook nog leuk om dit met andere startups te doen.”

Deelnemer Jeroen Wijnja van Dik.nl vult aan: “Met het accelerator-programma willen we de online exposure van ons merk vergroten. Door kennis met elkaar uit te wisselen gaan we onze marketingkennis verbreden. Daarnaast vinden we het leuk om anderen te helpen met hun startup.”

De aftrap stond in het teken van ‘dream big’: groot dromen. Het is belangrijk om als startup groot te dromen en daarin een doel te stellen. Een droom werkt als een magneet voor jezelf en voor klanten. Een oprechte droom verkoopt veel makkelijker dan een product. Zo is er voor elke sessie een onderwerp en wordt er gewerkt naar ieders doel voor het programma.

Het accelerator-programma is onderdeel van een bredere aanpak om startups te helpen met kennisdeling, mentoring en geschikte werkplekken. Startups spelen een onmisbare rol in het oplossen van maatschappelijke en economische vraagstukken zoals duurzaamheid en werkgelegenheid. Tijdens de finale op vrijdag 2 november presenteren de deelnemers hun resultaten. Geïnteresseerden kunnen zich hiervoor aanmelden via info[@]launchlab.nl.