6 veel gemaakte fouten bij het beginnen van een startup
En bijbehorende tips om deze te voorkomen
Het nieuwe jaar is weer begonnen! Veel mensen zijn 2019 fris gestart met nieuwe ideeën en menig ondernemer in de dop neemt de grote stap en begint voor zichzelf. Supertof! De eerste klap is een daalder waard. Maar dan? Hoe zorg je ervoor dat jouw idee ook daadwerkelijk succesvol wordt?
Om maar met de deur in huis te vallen, de meeste startups zijn gedoemd om te mislukken. In menig radioprogramma en blogpost vliegen de statistieken je om de oren. Zo faalt 9 van de 10 startups en kun je soms beter naar het casino gaan om alles op rood te zetten aan de roulette tafel dan je geld in een startup te investeren. De gouden bergen die unicorns als Booking.com en Adyen behalen blijken toch wat moeilijker te behalen dan op het eerste gezicht lijkt. Maar goed, jouw idee is natuurlijk wel fantastisch, dus je zet door! Waar moet je op letten als je start? Welke fouten moet je zien te vermijden?
1. Niet genoeg kapitaal om het een tijdje uit te houden
Vaak heb je bij het maken van “de grote beslissing” om voor jezelf te beginnen wel wat spaarcenten op de bank. Daar kun je het meestal wel even mee uithouden. Voordat een nieuw idee echt geld oplevert kun je een aantal maanden of zelfs jaren verder zijn. Bedenk daarom goed hoe lang jouw “runway” is. Oftewel, hoe lang kun je het uithouden voordat het geld op is. De startup calculator (https://startupcalculator.co/ ) is een leuke nieuwe tool om uit te rekenen hoeveel kapitaal je nodig hebt voordat de cashflow als een fontein uit je startup spuit.
2. Je te snel rijk rekenen
Er zijn meerdere manieren om uit te rekenen wat de potentiële waarde is van jouw idee. Achterop een bierviltje ziet het er vaak rooskleuriger uit dan het is. In de kroeg lijkt het heel aannemelijk dat 10.000 man een accountje bij jou gaan afnemen voor €5,- per jaar. Er zijn tenslotte 7 miljard mensen op de wereld en hoe moeilijk kan het zijn om daar een fractie van voor jouw idee te laten kiezen? Voordat je dat soort aantallen users bereikt, ben je toch wat jaartjes verder. Bedenk daarom goed hoe jouw groeimodel eruit ziet. Een goede methode hiervoor zijn de 3 “engines of growth” die Eric Ries in startupbijbel The Lean Startup beschrijft: sticky, viral en paid.
- Sticky Engine of Growth is het aantal users dat erbij komt elke maand (growth) min het aantal users dat eraf gaat (churn).
- Viral Engine of Growth is het idee dat elke nieuwe user zijn/haar vriendjes en vriendinnetjes overhaalt ook mee te doen en je dus exponentieel groeit. Hoe meer vriendjes en vriendinnetjes elke nieuwe user meebrengt, hoe harder je groeit.
- Paid Engine of Growth is het idee dat je door te betalen (adwords, facebook advertising) nieuwe users krijgt en dat je moet zorgen dat je meer verdient aan een nieuwe user dan dat deze je kost.
3. Te veel focus op het “hoe” en “wat”. Te weinig op het “waarom”
Afgelopen week kwam ik weer iemand tegen die was gestart door eerst te kijken of de domeinnaam nog vrij was. Een typisch voorbeeld van focussen op de “hoe” en de “wat” vraag. Vaak worden hele marketingcampagnes verzonnen, nog voordat het duidelijk is of er vraag is naar jouw idee. Dus begin bij bedenken wie er precies een probleem heeft en waarom die zou willen dat dit probleem opgelost wordt. Maar al te vaak kom je er dan achter dat het probleem helemaal niet zo groot is, of dat mensen er geen geld of tijd in willen steken om het op te lossen. En daar zit je dan met je mooie domeinnaam en gelikte website. Jammer dat er niemand op komt!
Abby Fichtner van Harvard i-lab heeft hier een leuk college over gegeven. Te bekijken op: https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=cjCCS3DxZRo
4. Op je zolderkamertje blijven zitten
“Get out of the building!” Het is een veelgehoorde kreet bij startup events zoals Startup Weekend. En het is zo ongelofelijk waar. Jouw ideale klant bestaat niet, hoeveel business model canvassen, customer journeys en value proposition canvassen je ook invult. Er bestaan alleen maar echte mensen. En die doen, willen en gedragen zich over het algemeen niet zoals jij dat vooraf kan bedenken, maar onverwacht. Dat is overigens heel leuk! Dus ga de straat op. Zoek mensen, ga het gesprek aan. Probeer je idee te valideren. Nauw verwant met vorige puntje, immers dit is de eigenlijk enige manier om achter het “waarom” te komen.
Heb je hier moeite mee? Doe mee aan een StartupWeekend: https://startupweekend.org/events
5. Niet de juiste capaciteiten aan boord
Alleen is maar alleen. Toegegeven, er zijn ook startups die gebouwd zijn door één visionaire founder. Maar de meeste startups bestaan uit een goed geolied team, waar meerdere competenties bijeen worden gebracht. Volgens Rei Inamoto (chief creative officer AKQA) bestaat een dream team uit een hacker, een hipster en een hustler. Dus een technisch wonder die het product bouwt, een bebaarde creatieveling die zorgt dat het eindproduct ook nog eens supercool is en een snelle jongen die het geheel aan alles en iedereen weet te verkopen.
Dus ben je een Steve Jobs? Zoek een Steve Wozniak. Voel je je meer een Bill Gates? Zoek een Paul Allen. De beste manier om een co-founder te vinden is door mee te doen aan events (hackathons, startup weekend), of voeg je bij een startup community zoals Launchlab (https://launchlab.nl/).
6. Te lang doorgaan
Last but not least, ga niet te lang door met je idee. Wees eerlijk tegen jezelf. Als je aan de slag gaat en je krijgt te weinig positieve feedback van potentiële klanten, accepteer dan dat je iets anders moet proberen. Dat kan best lastig zijn. Geen enkel idee is zo slecht dat je helemaal niemand mee krijgt. Het is menselijk om dan vooral de positieve signalen te blijven zien maar de negatieve te negeren. Dus probeer je succes te objectiveren. Bijvoorbeeld door het gebruik van een “One Metric That Matters”. Lees erover in Lean Analytics geschreven door “Ben Yoskovitz”. En lukt het niet om de die ene metric te verbeteren? Kap er dan mee…
En als het toch niet lukt?
En als je dan uiteindelijk niet slaagt? Wat dan? Dan vergaat de wereld niet! Het is iets heel Nederlands om altijd maar succesvol te willen zijn en falen niet te accepteren. Maar zie elke mislukking als een leerervaring. Uiteindelijk is elk project een leerervaring waar je sterker en wijzer van wordt. Als dit idee bij de 9 van de 10 hoort dat niet succesvol is, begin iets nieuws! Je hebt de statistieken aan jouw zijde: als je 10 ideeën probeert, slaagt er vast één!
De Launchlab Community kan je helpen in dit proces!
Bij Launchlab vind je een startup community die je met dit proces kan helpen. LaunchLab is een onafhankelijke stichting die startups helpt bij de realisatie van hun ideeën. Je vindt bij ons naast een actieve community ook een coworking, programma’s en events. Meer weten? Kijken op https://launchlab.nl/.